PSIHOLOG IASI, ASERTIVITATEA
Vi s-a întâmplat să încheiați o conversație gândindu-vă "ar fi trebuit să spun asta"? Ți-ai dorit să fi avut curajul de a-ți fi exprimat cu sinceritate emoțiile și gândurile?
O persoană asertivă este adesea respectată pentru că are curajul de a spune ceea ce simte fără a fi agresivă. Ai simțit vreodată o atracție pentru persoanele care păreau încrezătoare și sigure pe ceea ce spuneau ? Cu toate acestea, a fi asertiv presupune o anumită diplomație. Dacă exprimarea nu se realizeză într-un mod echilibrat, mesajul poate părea agresiv.
Deci, cum acționezi în mod asertiv, fără a părea arogant? Uneori, chiar și cei asertivi pot fi văzuți ca fiind egoiști de către cineva care întâmpină dificultăți în încercările sale de a fi asertiv.
Cum definim asertivitatea?
O persoană asertivă trebuie să fie încrezătoare, fără a fi ostilă. Este important ca termenul de asertivitate să fie interpretat în mod corespunzător, deoarece cineva care acționează cu încredere, dar care se exprimă agresiv, direct, fără empatie față de sentimentele celorlalți, poate jigni. Asertivitatea este o modalitate mai clară de comunicare.
Sfaturi pentru a deveni asertiv
Vestea bună este că nu este niciodată prea târziu să vă schimbați. Chiar dacă oamenii v-au perceput ca fiind o persoană agresivă în comunicare, astăzi puteți începe să lucrați la modul în care vă exprimați, astfel încât să puteți construi relații mai funcționale.
1.Comunicați clar, precis
Când cineva vorbește asertiv, el sau ea încearcă să-și transmită gândurile în mod clar și concis. El este încrezător în cuvintele sale, lăsând puțin loc pentru interpretare. Scopul comunicării asertive este transmiterea mesajului cu claritate, nu de a manipula.
2.Practicați arta de a spune "nu"
Este estențial să spunem ”nu”. A refuza, nu înseamnă a face un rău persoanei care ne cere ceva, ci însemnă că suntem conștienți de noi și de limitele noastre. Pentru a funcționa echilibrat într-o relație, indiferent de natura ei, este esențial să trasăm limite. Atunci când încercăm să fim pe placul celorlalți, venind permanent în întâmpinarea nevoilor lor în detrimental nostru, acumulăm frustrări, care în timp conduc la deteriorarea relației respective.
3.Stăpânește-ți tonul
Cu toții cunoaștem proverbul ”tonul face muzica”. Modul în care vă exprimați este aproape la fel de important, poate chiar mai important, decât cuvintele pe care le utilizați. Nu contează numai ce spunem, ci este mult mai important modul în care transmitem mesajul. Este esențial să folosim un ton calm, indiferent de natura mesajului. Când vă simțiți supărat, rănit sau apatic, acest lucru vă poate afecta foarte mult tonul, care vă poate schimba complet mesajul. Dacă vrei să te exprimi cât mai puțin agresiv, vei putea face asta rămânând calm și refuzând să îți lași emoțiile să-ți domine răspunsurile.
4.Uitați trecutul
Uita trecutul. Cea mai bună modalitate de a vă îmbunătăți calitatea vieții este să vă concentrați asupra a ceea ce puteți face astăzi pentru a vă îmbunătăți viitorul.
Când încercați să comunicați cu cineva cu privire la o problemă recurentă, puteți menționa modul în care problema a reprezentat o problemă în trecut și continuă să fie o problemă în prezent. Cu toate acestea, în loc să insistați pe acele incidente, puteți adăuga că, din acest moment, veți face tot posibilul pentru a schimba situația și pentru a merge mai departe într-un mod pozitiv, astfel încât să nu mai devină o problemă din nou.
5.Utilizați "Eu" În loc de "Tu"
Atunci când utilizați cuvântul "tu" în loc de "eu", conversația poate părea ca având un mesaj acuzator, agresiv, de învinovățire a celuilalt. Cu cât sunteți mai puțin acuzatori, cu atât mai receptivă va fi persoana cu care vorbiți. În plus, nimeni nu vrea să coopereze cu cineva care pare că se află întotdeauna în atac. Utilizarea lui"eu" implică faptul că sunteți o persoană asumată, iar oamenii sunt atrași de cei care își asumă responsabilitatea. Începeți propoziția cu ”eu”, vorbiți despre dumneavoastră, despre felul în care vă simțiți în situația respectivă, fără a-l acuza pe celălalt.
6. Nu vă simțiți vinovați
Lucrați cu dvs. pentru a depăși sentimentele de vinovăție. Acceptați-vă și iubiți-vă, și veți constata că și ceilalți vor avea aceeași atitudine față de dvs.
Apelati la un psiholog bun din Iasi!
Dacă întâmpinați dificultăți în a fi asertiv, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă sprijin și îndrumare în rezolvarea acestei probleme.