Psiholog Iasi, Cum ne afecteaza traumele din copilarie?

psiholog iasi simona curelaru

 

 

 

Psiholog Iasi, Cum ne afecteaza traumele din copilarie?

 

 

De cele mai multe ori, calitatea copilăriei influențează viața adultă, relațiile, sănătatea mintală și modul în care adulții văd lumea. Fiecare părinte este însărcinat cu responsabilitatea de a creea un mediu echilibrat pentru copiii lor. În timp ce părinții echilibrați, mediile stabile și expunerea pozitivă pot avea un impact benefic semnificativ asupra vieții adulților, părinții disfuncționali, mediului patogen și expunerea negativă au un impact negativ asupra  adulților.

Trauma copilariei există într-o varietate de forme; în general, termenul se referă la abuz fizic / sexual, neglijență sau alte forme de maltratare. Trauma poate fi cauzată de părinți, frați sau persoane fizice în poziții de putere și autoritate ,și poate duce la cicatrici fizice, psihice și emoționale , mult timp după ce abuzul a încetat. În funcție de longevitatea și amploarea traumei, unele victime o  pot depăși și pot trăi o viața împlinită, în timp ce altele , nu. Potrivit Wikipedia, persoanele care au suferit o traumă semnificativă în copilarie sunt mai sensibile la stilul de viață nesănătos, bolile cronice, atitudinea de victimizare, violență, și o calitate mai scăzută a vieții.

Traumele copilariei afectează imaginea de sine

Potrivit Psichology Today, unul dintre cele mai devastatoare efecte ale traumei din copilărie este scăderea stimei de sine. Adulții care au suferit traume semnificative în copilărie sunt mai predispuși să dezvolte un pattern de victimizare. După cum sugerează și numele, această atitudine este convingerea că subiectul  este o victimă. Adoptarea acestei atitudini  este incredibil de periculoasă. Persoanele care cred cu adevărat că merită să fie agresați, vor atrage oameni agresivi în viața lor. Persoanele care au fost maltratate ca și  copii, pot deveini pasive și subordonate. Aceasta se manifestă, de obicei, în forme diferite, incluzând lipsa de autoexprimare și autoapărare. Subordonarea are adesea drept consecință atragerea persoanelor parazitare, care exploatează și profită de ceilalți.

În mod asemănător cu imaginea de sine, relațiile personale la maturitate sunt afectate de traumele din copilărie.  Psichology Today afirmă că atragerea de relații toxice sau chiar evitarea relațiilor, are loc  de cele mai multe ori la persoane care au suferit traume considerabile în timpul copilariei. Indivizii din viața unei persoane reflectă cine este la un nivel sau altul acea persoană. Acesta este motivul pentru care oamenii cu o stimă de sine înaltă,  și o imagine pozitivă de sine tind să atragă relații și situații benefice. De asemenea, cineva o persoană care nu are trăsăturile de mai sus atrage în general oameni și circumstanțe negative și parazitare. Prieteniile și relațiile romantice servesc adesea ca manifestări ale gândurilor interioare despre ei înșiși. Din acest motiv, indivizii condusi și de succes atrag frecvent parteneri funcționali. De asemenea, oamenii care nu au ambiție sau obiective de viață atrag, de obicei, parteneri  narcisiști, abuzivi, indisponibili din punct de vedere emoțional. Traumele din copilărie influențează atât convingerile, cât și relațiile personale. O persoană care a fost abuzată, neglijată sau maltratată în anii anteriori ai vieții se poate percepe  nevrednică de realizări, manifestând lipsă de ambiție.

Traumele din copilarie sporesc probabilitatea apariției depresiei

Potrivit Psichology Today, adulții care au fost expuși la traume în copilărie  sunt  mai vulnerabili la depresie. Din păcate, depresia nu este luată întotdeauna în serios . Cu toate acestea, este o tulburare psihică foarte gravă, cu efecte devastatoare.

Dacă ați suferit de traume în copilărie, apelați la un psiholog. Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi,  vă stă la dispoziție pentru a vă oferi sprijin și îndrumare, în rezolvarea problemelor dvs..


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published