Psiholog Iasi, Ce trebuie sa stim despre stres
M.Miclea consideră că „stresul are atât o componentă neurofiziologică, cât si una psihologică, de aici derivând ideea conform căreia o definiţie cognitivă ar fi mult mai adecvată. Astfel, stresul nu rezidă nici din situaţii stresante, nici din răspunsul la stresori, ci din interacţiunea individ-mediu. Altfel spus, stresul apare ca o discrepanţă percepută subiectiv între solicitările externe şi autoevaluarea capacităţilor proprii.
Avand în vedere numeroasele definiţii, se poate afirma că stresul reprezintă un sindrom constituit din exacerbarea dincolo de nivelul unor ajustări homeostatice, a unor reacţii psihice şi a unor corelate somatice, afectând cvasitotalitatea organismului, în legătură cu o configuraţie de factori declanşaţi ce acţionează intens, surprinzător, brusc, persistent, având deseori un caracter simbolic de ameninţare (percepere sau anticipare de către subiect).
Pentru a putea concluziona asupra notiunii de „stres”, consider ca este necesar să enunţ definiţia elaborată de iniţiatorul conceptului – H Selye defineşte stresul ca fiind „accţiunea externă de suprasolicitare exercitată asupra organismului de un evantai larg de agenţi cauzali: fizici, chimici, biologici, psihici, etc., capabili să producă un ansamblu de modificări morfo-funcţionale şi în special endocrine. În cazul unei accţiuni intense şi de lungă durată a agenţilor stresori , aceste modificări devin „sindrom general de adaptare care cuprinde ansamblul mecanismelor nespecifice capabile să asigure mobilitatea resurselor adaptative ale organismului în faţa agresiunii ce-i ameninţă integriitatea sa morfologică sau a constantelor sale umorale (homeostazia).””
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog din Iasi!
Dacă sunteți în căutarea unui psiholog din Iasi , Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.