Psiholog Iasi, Ce este terapia dialectică comportamentală?

 

Psiholog Iasi, Ce este terapia dialectică comportamentală?

 

Terapia dialectică comportamentală (TDC) este o abordare din cadrul psihologiei clinice, care are ca scop tratarea tulburărilor de personalitate și a altor afecțiuni psihice. TDC a fost dezvoltata din terapia cognitiv-comportamentală. Terapia cognitiv-comportamentala îi ajută pe oameni să conștientizeze și să lucreze pentru a ajusta tiparele de gândire defecte, care provoacă emoții și/sau comportamente disfunctionale. Terapia comportamentală dialectică face, de asemenea acest lucru, și abordează componente dialectice suplimentare axandu-se pe formarea si dezvoltarea unor abilități. În funcție de simptomele sau provocările pe care le întâmpinați, TDC ar putea fi o opțiune terapeutică eficientă, pe care să o luați în considerare.

Componentele cheie ale TDC

Terapia comportamentală dialectică, TDC, a fost conceptualizată inițial de psihologul Marsha Linehan. Ea a văzut că terapia cognitiv-comportamentala a fost eficientă pentru identificarea tiparelor de gândire negative și schimbarea lor, dar, a observat că îi lipsește o componenta, care să-i ajute pe oameni să învețe cum să gestioneze situațiile, în care emoțiile lor erau foarte intense.

Linehan a vrut să dezvolte o formă de psihoterapie care să-i ajute pe oameni să facă față durerilor emoționale extreme.

Terapia dialectică are ca obiectiv sa ajute clientul sa învețe să gestioneze suferința emoțională și emoțiile intense. Prin terapia dialectica i se ofera presoanei un set de instrumente si de abilități comportamentale, care o vor ajuta să facă față durerii și emoțiilor negative intense. Antrenamentul abilităților in TDC se concentrează pe urmatoarele aspecte:

Abilități de conștientizare si de a acceptare cu calm a sentimentelor  traite de client la un anumit moment;

Abilitati de tolerare a suferintei, de recunoastere  a emoțiilor dureroase, precum si de gestionare eficientă și sănătoasă a acestora;

Eficacitatea interpersonală, care implică a invata cum să comunici mai bine cu ceilalți și să navighezi în relații.

Cine poate beneficia de TDC

Cercetările au descoperit că TDC poate fi un tratament eficient din punct de vedere clinic pentru o varietate de tulburari psihice. Este cel mai frecvent recomandata persoanelor cu tulburare de personalitate borderline. Această tulburare de personalitate se caracterizează printr-o frică intensă de abandon, comportamente impulsive și/sau riscante, schimbări ample de dispoziție, izbucniri de furie, disociere și amenințări sau comportament suicidar. TDC poate ajuta la ameliorarea acestor simptome, invatand pacientii să-si  îmbunătățească abilitățile de toleranță a suferintei, de control a emotiilor, și să adopte modalitati sănătoase de adaptare.

În plus, sunt în curs de desfășurare cercetări pentru a determina dacă TDC poate fi, de asemenea, un tratament eficient din punct de vedere clinic pentru tulburări psihice, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburările de alimentație, și tulburarea de stres post-traumatic. Acestea fiind spuse, practic oricine poate beneficia de învățarea unor abilități de comportament dialectic, deoarece toti ne confruntam cu emoții dificile și comportamente autodistructive uneori.

La ce să vă așteptați de la o sesiune de TDC

În funcție de situația dvs. unică, un psiholog vă va recomanda ședințe individuale sau sedinte de grup de TDC. Terapia individuală cu un psiholog este, în general, menită să vă ofere un spațiu sigur, în care puteți analiza reacțiile dvs. emoționale din trecut, puteți identifica sursa acestora, si puteti invata tehnici de adaptare mai bune pentru viitor. Sesiunile de grup TCD pot fi, de asemenea, concepute pentru a preda mecanisme de coping mai sănătoase, și pentru a oferi oportunitatea de a le exersa într-un cadru comun.

Învățarea și implementarea tehnicilor de mindfulness vor fi probabil o parte importantă a oricărui format, deoarece ele pot ajuta o persoană să-și cultive o conștientizare fără judecăți a emoțiilor, pe măsură ce acestea apar, astfel încât să poată face față mai calm și mai eficient acestora. TDC este ca o metodă de antrenament, care are ca obiectiv schimbarea modului în care vă raportați la propriile emoții.

Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!

Dacă aveți nevoie de un psiholog  sau de un psihoterapeut  din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica,  Cabinetul de Psihologie  și  Psihoterapie  Simona Curelaru  Iasi,  vă oferă susținere și îndrumare  în  rezolvarea problemelor  cu care vă confruntați.