Psiholog Iasi, Anxietatea se trateaza!
Anxietatea este tratabilă și există profesioniști din domeniul sănătății mintale care înțeleg prin ce treceți și sunt gata să vă ajute. Nu trebuie să suferiți singur cu gândurile și sentimentele voastre anxioase. Anxietatea îți poate amplifica trairile și te poate face să crezi că problemele tale sunt insurmontabile, desi anxietatea este complet tratabila.
Psihoterapia si consilierea psihologica sunt o opțiune excelentă pentru persoanele care se confruntă cu anxietatea. Daca anxietatea este de intensitate severa, este necesar tratamentul medicamentos alaturi de psihoterapie.
Simptome ale anxietatii:
- Mutismul selectiv
- Palpitații cardiace
- Sindromul colonului iritabil
- Tulburari ale somnului
- Creștere / pierdere în greutate inexplicabilă
- Frica irationala
Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, există mai multe tipuri de tulburari anxioase. Tulburările frecvente de anxietate sunt:
- Tulburarea de anxietate de separare
- Tulburarea de anxietate generalizată
- Fobia sociala
Care sunt optiunile de tratament ale anxietatii?
Terapia comportamentală ajută pacientul sa identifice obiectul sau situația care declanșează simptomele anxioase. Această terapie bazată pe comportament foloseste tehnici de gestionare a stresului, ajutand astfel la atenuarea simptomelor fizice ale anxietății. Ședințele de terapie comportamentală pot fi realizate ca sesiuni individuale sau de grup.
Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe tratamentul tulburărilor mentale, cum ar fi abuzul de substanțe și tulburările de anxietate. Terapia cognitiv-comportamentală ne invata strategii de modificare a comportamentului care genereaza tulburările de anxietate, prin constientizarea pattern-urilor de gandire disfunctionale, si schimbarea acestora cu altele noi, functionale.
Managementul stresului este foarte important in tratarea anxietatii și face parte din terapia cognitiv-comportamentala. Persoanele cu tulburări de anxietate învață cum să gestioneze simptomele anxioase prin participarea la sedinte de psihoterapie in cadrul unui grup de sprijin, unde pot discuta noi tehnici de gestionare a stresului.
Cauzele aparitiei unei tulburari anxioase
Dezvoltarea unei tulburări anxioase este în mod normal un proces inconștient. Evenimentele traumatizante pot declanșa un nivel ridicat de anxietate sau alte tulburari mintale.
Copiii care au suferit abuzuri prezintă un risc ridicat de a dezvolta o tulburare de anxietate. Atacurile de panica lăsate netratate se pot transforma într-o tulburare psihică severă. Unii adulți au dezvoltat chiar probleme tiroidiene ca efect secundar al anxietății netratate.
Lipsa îngrijirii corespunzătoare a sănătății poate fi o cauza a dezvoltării unei tulburări anxioase. Absenta obiceiurilor de viață sănătoase cum ar fi o alimentație adecvată, exerciții fizice si odihna suficienta, vă pot face mai vulnerabili la aparitia tulburarilor psihice.
Apelati la un psiholog bun din Iasi!
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.