PSIHOLOG IASI, CE ESTE DEPRESIA ATIPICĂ?
Oamenii de stiinta au identificat mai multe subtipuri diferite de depresie, inclusiv depresia majora, distimia (depresie usoara, persistenta), depresie bipolara, tulburare afectiva sezoniera (depresie de iarna), depresie postpartum, depresie situationala si depresie atipica. Depresia atipică, are multe în comun cu alte forme de depresie, dar are și unele caracteristici unice.
Ce este depresia atipică?
Oamenii de știință și psihiatrii au adesea dezacorduri asupra simptomelor, evoluției și tratamentului depresiei atipice. În prezent, DSM-5 consideră depresia atipică ca "specificator" pentru tulburarea depresivă majoră și tulburarea depresivă persistentă. Cu alte cuvinte, termenul este utilizat pentru a specifica tipurile de simptome pe care o persoană cu aceste tulburări le are în timpul unui episod depresiv.
Definiție
Depresia atipică este depresia cu caracteristici specifice care, de obicei, nu sunt asociate cu depresia.
Aproximativ 16,2 milioane de adulți din SUA au avut cel puțin un episod de tulburare depresivă majoră. Deși se numește atipică, depresia cu caracteristici atipice este destul de comună. Estimările prevalenței depresiei atipice variază foarte mult de la studiu la studiu. Între 15% și 40% dintre pacienții deprimați suferă de depresie atipică. Depresia atipică este de două până la trei ori mai frecventă la femei decât la bărbați.
Simptomele depresiei atipice sunt diferite de cele caracteristice depresiei. În depresia tipică, oamenii tind să-și piardă apetitul, să aibă probleme în a dormi și să trăiască un sentiment de tristețe.
Unele simptome ale depresiei atipice sunt comune cu simtomele altor forme de depresie. Acestea includ:
Pierderea plăcerii
Tristeţe
Sentimente de neliniște
Oboseală sau pierderea energiei
Sentimente de lipsă de speranță, de rușine sau de vinovăție
Probleme de concentrare
Gânduri de moarte sau sinucidere
Depresia atipică se caracterizează prin alte simptome:
Reactivitate
Disponibilitatea reacției înseamnă că reacționezi la evenimente pozitive, chiar dacă ești deprimat. În timp ce o persoană cu o depresie tipică continuă să se simtă rău indiferent de ce se întâmplă, o persoană cu depresie atipică se poate simți fericită când se întâmplă ceva bun.
Sensibilitate la respingere
Persoanele cu depresie atipică tind să se simtă foarte sensibile la respingerea altora. Când aveți depresie atipică, observați orice posibilă respingere, și vă așteptați la respingere în multe circumstanțe diferite.
Hipersomnie
Persoanele cu depresie atipică tind să doarmă mai mult decât de obicei. Dacă dormi zece sau mai multe ore pe zi, poate fi un semn că suferi de depresie atipică.
Creșterea apetitului și creșterea în greutate
Depresia atipică implică de obicei un apetit crescut. Dacă depresia atipică durează destul de mult, rezultatul este, de obicei, o creștere în greutate de cel puțin 5 kilograme.
Adesea, persoanele cu depresie atipică au și alte tulburări psihice. Aceste tulburări influențează modul în care pacienții sunt afectați de depresia atipică. Celelalte patologii pot contribui, de asemenea, la agravarea depresiei. Aceste patologii includ: tulburări anxioase, tulburarea bipolară,tulburări afective sezoniere, tulburări de personalitate.
Dacă suferiți de depresie, apelați la un psiholog bun. Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă sprijin și îndrumare, în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.