Psiholog Iasi - Patru perspective teoretice in psihologie

 

Psihologia este un domeniu larg, căruia nenumărați specialisti și-au dedicat viața înțelegerii și promovării. Psihologii difera in abordare, în funcție de perspectiva teoretică si psihologică pe care o abordeaza.

În psihologie există multe perspective teoretice, patru dintre ele fiind: teoria psihodinmică, teoria comportamentală, teoria cognitivă și teoria biologică, care vor fi discutate în acest articol.

​1. Teoria psihodinamică

Perspectiva psihodinamică, sau teoria psihodinamică susține că comportamentul uman și preocupările legate de sănătatea mintală pot fi urmărite până la copilăria fiecărei persoane, relațiile interpersonale și gândurile inconștiente. Activitatea și construcția minții inconștiente sunt considerate foarte importante în teoria psihodinamică. Această teorie sustine că mintea fiecărei persoane contine un subconstient, care acționează asupra impulsurilor și instinctelor subiacente; un ego, și un supraego, care aduce morala și etica în ecuație. Unul dintre obiectivele majore ale acestei teorii este înțelegerea influențelor asupra motivației conștiente și inconștiente asupra psihicului, și a modului în care cele două pot intra în conflict și ne pot influența comportamentele și deciziile.Deseori numită teorie psihanalitică, această perspectivă a fost creată de Sigmund Freud la începutul secolului al XX-lea. Deși o mare parte din gândirea lui Freud era controversată la acea vreme, multe perspective din psihologia modernă au împrumutat din teoria psihodinamică. Există trei ipoteze de bază în centrul teoriei psihodinamice:

Importanța critică a experiențelor timpurii

Psihanaliza considera că evenimentele care se petrec în copilăria noastră, în special cele esentiale, contribuie la modelarea personalitatii.

Importanța inconștientului

Una dintre cele mai cunoscute contribuții ale lui Freud este noțiunea de “inconștient” și rolul său în gândurile și comportamentele noastre. Potrivit teoriei psihodinamice, emoțiile și motivațiile noastre provin din inconștient, jucand un rol esential în conducerea comportamentului nostru.

Cauzalitate psihică

Cauzalitatea psihică, numită și “determinism psihic”, este al treilea element al teoriei psihodinamice. Se presupune că nu există sentimente, gânduri sau comportamente aleatorii.

2. Teoria comportamentală

Teoria comportamentală, numită și behaviorism, a fost inițiată ca o abordare sistematică a înțelegerii comportamentului. O premisă a acestei teorii este că toate comportamentele sunt dobândite prin condiționare sau prin învățare. Behaviorismul a dominat psihologia în prima jumătate a secolului al XX-lea. Informațiile care au fost obținute în timpul dezvoltării behaviorismului despre cum și de ce învățăm anumite comportamente, sunt încă folosite astăzi pentru a ajuta oamenii să învețe noi abilități și comportamente, și să stingă comportamentele inutile.

3. Teoria cognitivă

Teoria cognitivă se ocupă cu cercetarea minții umane. Aceasta include limbajul, memoria, învățarea, procesele de gândire și rezolvarea problemelor. Procesele nevăzute ale minții și stările interne, cum ar fi motivația și atenția, sunt explicate prin teoria și psihologia cognitivă.

Un principiu central al perspectivei cognitive sustine că gândirea precede emoțiile și comportamentul. Prin urmare, psihologii cognitivisti se concentrează pe importanța schimbării gândurilor noastre pentru a ne schimba comportamentele, emoțiile și relațiile.

​4. Teoria biologică

Perspectiva biologică a psihologiei se remarcă prin faptul că este mai materialistă, subliniind importanța creierului și a geneticii. Psihologia biologică se ocupă, în special, de modul în care genetica și factorii ereditari pot influența sau contribui la comportamentul uman. Creierul, sistemul nervos, sistemul imunitar, factorii genetici sunt studiate de psihologi pentru a înțelege mai bine comportamentul.

 

Psihoterapia este una dintre multele contribuții ale psihologiei. Beneficiile terapiei sunt bine documentate în cercetare. Provocările cu care se confruntă oamenii în viața de zi cu zi, dificultățile de învățare, dependențele și multe alte dificultăți pot fi depasite cu ajutorul psihoterapiei.

Psihologia a contribuit, de asemenea, la cercetare care a ajutat la crearea instrumentelor de testare și evaluare, care oferă terapeuților o perspectivă asupra modului în care funcționează clienții.

Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!

Dacă aveți nevoie de un psiholog  sau de un psihoterapeut  din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, psiholog Iasi Simona Curelaru,  vă oferă susținere și îndrumare  în  rezolvarea problemelor  cu care vă confruntați.