Psiholog Iasi, Ce este depresia atipica?

 

 

 

Psiholog Iasi, Ce este depresia atipica?

 

Oamenii de stiinta au identificat mai multe subtipuri de depresie, inclusiv depresia majora, distimia (depresie usoara, persistenta), depresie bipolara, tulburare afectiva sezoniera (depresie de iarna), depresie postpartum, depresie situationala si depresie atipica.  Depresia atipică, are multe în comun cu alte forme de depresie, dar are și unele caracteristici unice.

Ce este depresia atipică?

Oamenii de știință și psihiatrii au adesea dezacorduri asupra simptomelor, evoluției și tratamentului depresiei atipice. În prezent, DSM-5 consideră depresia atipică ca "specificator" pentru tulburarea depresivă majoră și tulburarea depresivă persistentă. Cu alte cuvinte, termenul este utilizat pentru a specifica tipurile de simptome pe care o persoană cu aceste tulburări le are în timpul unui episod  depresiv.

Definiție

Depresia atipică este depresia cu caracteristici specifice care, de obicei, nu sunt asociate cu depresia.

Aproximativ 16,2 milioane de adulți din SUA au avut cel puțin un episod de tulburare depresivă majoră. Deși se numește atipică, depresia cu caracteristici atipice este destul de comună. Estimările prevalenței depresiei atipice variază foarte mult de la studiu la studiu. Între 15% și 40% dintre pacienții deprimați suferă de depresie atipică. Depresia atipică este de două până la trei ori mai frecventă la femei decât la bărbați.

Simptomele depresiei atipice sunt diferite de cele caracteristice depresiei. Unele simptome ale depresiei atipice sunt comune cu simtomele altor forme de depresie. Acestea includ:

  • Pierderea plăcerii
  • Tristeţe
  • Sentimente de neliniște
  • Oboseală sau pierderea energiei
  • Sentimente de lipsă de speranță, de rușine sau de vinovăție
  • Probleme de concentrare
  • Gânduri de moarte sau sinucidere


Depresia atipică se caracterizează prin alte simptome:
 

Reactivitate

    Disponibilitatea reacției înseamnă că reacționezi la evenimente pozitive, chiar dacă ești deprimat. În timp ce o persoană cu o depresie tipică continuă să se simtă rău indiferent de ce se întâmplă, o persoană cu depresie atipică se poate simți fericită când se întâmplă ceva bun.

    Sensibilitate la respingere

    Persoanele cu depresie atipică sunt foarte sensibile la respingerea altora. Când aveți depresie atipică, observați orice posibilă respingere, și  vă așteptați la respingere in circumstanțe diferite.

    Hipersomnie

    Persoanele cu depresie atipică dorm mai mult decât de obicei. Dacă dormi zece sau mai multe ore pe zi, poate fi un semn că suferi de depresie atipică.

    Creșterea apetitului și creșterea în greutate

    Depresia atipică implică de obicei un apetit crescut. Dacă depresia atipică durează destul de mult, rezultatul este, de obicei, o creștere în greutate de cel puțin 5 kilograme.

    Adesea, persoanele cu depresie atipică au și alte tulburări psihice. Aceste tulburări influențează modul în care pacienții sunt afectați de depresia atipică. Celelalte patologii pot contribui, de asemenea, la agravarea depresiei. Aceste patologii includ: tulburări anxioase, tulburarea bipolară, tulburări afective sezoniere, tulburări de personalitate.

    Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelati la un psiholog bun din Iasi!

    Dacă suferiți de depresie, apelați la un psiholog bun. Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă sprijin și îndrumare, în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.